Meglepő válaszok érkeztek - Az egyiknek semmi rételme az orvosok szerint

Míg a baktérium okozta fertőzések kezelhetők antibiotikummal, addig a vírusok okozta megfázással szemben ezek a készítmények hatástalanok. Mindkét esetben sokat segít azonban a betegség kipihenése. A betegség kiizzadása is elterjedt módszer, ám semmi sem bizonyítja, hogy valóban lenne hatása.

A legtöbben már biztos hallották azt, hogy a megfázást bizony, ki kell pihenni. Ez valóban így van, mivel a vírusok ostromolta szervezet gyenge, ilyenkor maga is harcol. A Mayo Klinika összegyűjtötte a kezelési módokat, melyek valóban segíthetnek a szervezetnek gyorsabban legyőzni a betegséget, illetve azokat is, melyeket sokan fölöslegesen csinálnak. 

Miért kell kipihenni?

A súlyos megfázás kipihenése elsődleges fontosságú, hiszen a testnek ilyenkor minden energiáját a betegség legyőzésére kell fordítania. Ágyban kell maradni legalább pár napig, sokat aludni, időt adni a szervezetnek a gyógyulásra. Paplan alá bújva pihenni azonban nem az izzadás miatt kell, hanem azért, hogy a testnek ne kelljen fölösleges energiát fordítania saját melegen tartására, és minden erejét a vírusok legyőzésére használhassa.

Ennek ellenére persze a meleg takaró alatt bekövetkezhet az izzadás, így fontos a pihenés mellett a megfelelő folyadékpótlás. Ami pedig kifejezetten tilos: sporttal izzadni betegség alatt, mivel ez nagyon megterhelő a szervezet számára. 

Visszaesés, szövődmények

Később, ahogy a szervezet egyre erősödik, jöhet a fokozatos terhelés. Ha a tünetek már elmúltak, jöhetnek a hosszabb séták. Sportolást, edzést csak akkor szabad újra elkezdeni, ha a tünetek elmúlása után a test már nem érződik fáradtnak és gyengének, különben a visszaesést kockáztatod.

A hirtelen stresszt - egyik napról a másikra újra munkába állni, amikor még tart a betegség - kerülni kell, ugyanis, ha nem pihened ki a megfázást, nem múlnak el a tünetek, és szövődmények alakulhatnak ki: orr-, homlok- vagy arcüreggyulladás, fülfájdalom, fülgyulladás. Ezért a pihenés mellett fontos kezelni, enyhíteni is a tüneteket, hogy mielőbb elmúljanak. Ha egy héten belül nem csillapodik a megfázás, orvoshoz kell menni a szövődmények elkerülése végett. 

A tünetek enyhítése

Egy megfázás eltarthat egy-két hétig is attól függően, mennyi pihenéssel támogatja a beteg a szervezetét. Ilyenkor alapszabály, hogy a testet hidratálni kell, de erre nemcsak a tiszta víz és forró tea jó. Nagy segítség a tünetek enyhítésében a megemelt folyadékmennyiség, főleg, ha meleg italról van szó, mert nemcsak hidratál, de az orrdugulást is segíthet megelőzni, mivel növeli a nyálkaáramlást. A Mayo Klinika szerint a sok tiszta víz mellett fogyasztható meleg gyümölcslé, húsleves és forró, citromos-mézes víz is.  

A vény nélküli, gyógyszeres italporok is ide sorolhatók, ám ezeket mindig csak a leírás szerint szabad használni és adagolni. A Mayo Klinika szerint gyors gyógyulás nem várható tőlük, és megelőzésre sem jók, de a tünetek enyhítését tekintve hasznosak, mert csillapítják az orrdugulást, köhögést, fejfájást. Azt mindig fontos megnézni, hogy milyen gyógyszerekkel együtt nem javasolt az alkalmazásuk, és, hogy hány éves kortól adhatók.