Mind tudjuk milyen gyönyörű kerti bútor készülhet akár egy régi boroshordóiból, vagy kerti hintaszék egy szuvas teknőből. Most viszont azt szeretnénk megmutatni hogy alkothatjuk meg dagasztó teknőnket egy nyárfarönkből.

Ha belefognánk a házi kenyérsütésbe hamar rájövünk hogy a dagasztás kétemberes munka. A könnyű tálakban nem lehet erőteljesen dagasztani. Valakinek fognia kell, amíg a másik dagaszt. Igen, nem egyszerű. Célszerű lehet szerezni egy dagasztóteknőt.

Mivel elég komoly árakat kérnek érte, ezért mutatunk most egy módszert amivel elkészíthetik a sajátjukat.

Nincs is másra szükségünk csak egy méretes nyárfarönkre, láncfűrészre, a vízmértékre és a ceruzára.

A félbehasított rönkre rajzoljuk elő a formát. Nagyoljuk meg kívülről fűrésszel és baltával, egészen amíg fel nem ölt némi teknő formát. Helyezzük a rönköt a fűrészbakra, majd nagyoljuk meg a belsejében is. Először baltával, miután ezzel nehéz lesz hozzáférni pedig kapocskával.

Mivel ez nincs minden háztartásban, kőműves kalapács is megteszi. Némi alakítással, köszörüléssel máris készíthető kapocska. Ezzel sokkal finomabban lehet belülről faragni. A végén alakítsuk ki a peremet.

Amint elkészül, töltsük meg telített sóoldattal. Majd néhány napon át hagyjuk állni benne. Ez megóvja az állagát hogy ne repedezzen meg.

Konyhasó helyett szokták a fát olyan sóoldatokkal is megitatni, amelyek forró vízben sokkal könnyebben oldódnak, mint hidegben. A fa kihűlése és az oldószer elpárolgása után a fasejteket sókristályok töltik ki, melyek a fa fogyását, repedezését és vetemedését akadályozzák meg.

A végeredmény magáért beszélj, próbálja ki ön is!