Több mint 35 ezer orchideafaj ismert. Ezek virágai legalább ennyiféle színben is pompáznak. A természetben a világ minden táján fellelhetők, viszont csak kevés képes közülük alkalmazkodni a belterekhez.

 

Bizonyos orchideafajták, kiválóan bírják a lakásbeli körülményeket, könnyen alkalmazkodnak, és minimális gondozást igényelnek. Más fajok ezzel ellentétben fokozott figyelmet és különleges szakértelmet igényelnek, különben elpusztulnak. Íme, minden amit tudnod kell ahhoz, hogy a virágaid mindig egészségesek és gyönyörűek legyenek:

Először is, tisztítsd meg a növényt a száraz gyökerektől és levelektől. Azokat a gyökereket is távolítsd el, melyek önállóan ágaskodnak, ugyanis ezek nem táplálják a növényt. A megsárgult leveleket ne vágjuk le, idővel a tő magától leválasztja őket. Amennyiben új levelet hajt a növény az azt jelenti hogy fejlődik és nem pusztul el.

Hogyan vágjuk le szakszerűen az elhalt gyökereket? Első lépésként, fertőtlenítsük az ollót, majd vágjuk le a sérült gyökérhajtásokat. A vágásnál áztassuk a növényt aktív szenes oldatba, ez majd megóvja a tövet a kórokozóktól. Semmi estere se nyomjuk a talajba az elvágott gyökeret. Ennek az a jó ha a felszínen marad és behegesedik. Időnként érdemes áttörölgetni a növényt borostyánkősav oldattal is ami nagy segítséget nyújt az orchideának!