Nekem egyértelműen bevált!

Sajnos a magas vérnyomás népbetegség, előbb vagy utóbb rengeteg embert elér. Szerencsére léteznek olyan természetes „szupernövények”, amelyek bizonyítottan vérnyomáscsökkentő hatásúak. Ezek közül sokan ismerik a fokhagymát, a galagonyát vagy a fagyöngyöt, azonban vannak még hasznos élelmiszerek, amik bevethetők a magas vérnyomás ellen.

Lenmag

A Food Technology szakfolyóiratban megjelent cikkszerint a lenmag és a belőle készült olaj rendszeres fogyasztása például csökkenti a vérnyomást. A kutatásban résztvevőknél fél éven keresztül napi 30 gramm őrölt lenmag elfogyasztása a szisztolés értéket 10, míg a diasztolést 8 Hgmm-rel csökkentette.

Mazsola

Egy 12 hétig tartó kis mintaszámon elvégzett kutatás igazolta, hogy a rágcsálnivalók azonos energiamennyiségnek megfelelő mazsolára cserélésével az első, második és harmadik hónap végén is mérhetően csökkent a vérnyomás szisztolés értéke. Ráadásul a mazsola a fogak barátjai is - már csak ezért is érdemes rendszeresen rágcsálni belőle!

Dió és pisztácia

Már 5 dekagramm dió elfogyasztása (a testsúly gyarapodása nélkül) csökkenti a vérnyomás szisztolés értékét. Hasonló eredményre jutott egy másik kutatás is, amelyben 2,5–3 dkg pisztácia elfogyasztásával kapcsolatban igazolta a vérnyomás csökkenését.

Céklalé

A cékla köztudottan szuperegészséges, de a vérnyomásra is jótékony hatással van. A benne lévő nitrátnak köszönhetően javítja a vérkeringést, és napi 2,5 dl elfogyasztása 10 Hgmm-rel is csökkentheti a szisztolés és diasztolés értékeket – derült ki egy idei kutatásból.

Szőlőmag-kivonat

A szőlőmag-kivonat vérnyomáscsökkentő hatását is több kutatás igazolja. Már 8 hét alatt jelentősen csökkenti a vérnyomás mindkét értékét.

Tejtermékek

Bár a tejtermékek vérnyomáscsökkentő hatását folyamatosan vizsgálják, az eddigi eredményekből arra lehet következtetni, hogy a húsfogyasztás csökkentésével párhuzamosan a tejtermékek fogyasztásának növelése a vérnyomásra is jótékony hatással van.