Minden háztartásban megtalálható, ezért is akkor a veszély!

A kávé világszerte óriási népszerűségnek örvend, a legtöbb ember el sem tudja kezdeni a napját nélküle. A koffeintartalmú italokat tömegesen fogyasztjuk napi szinten, hogy éberebbek legyünk, hogy jobban tudjunk koncentrálni, vagy épp hogy kevésbé érezzük fáradtnak magunkat. Ugyan rendszeres fogyasztása számos módon gyakorol pozitív hatást az egészségünkre, a kutatók felhívták a figyelmet a benne lévő akrilamid veszélyeire, amely rákkeltő is lehet.

Veszélyes lehet a kávé?

A toxikus anyagok kutatásáért és oktatásáért felelős tanács már 2010-ben kérvényezte, hogy a legnagyobb kávézóláncok tüntessék fel termékeiken az akrilamid fogyasztásának veszélyeit. Az akrilamid szénhidráttartalmú élelmiszerekben keletkezik, ha megemelkedett hőmérsékleten (120°C felett) hevítik alacsony nedvességtartalom mellett. Gyakran a gyorsfagyasztott hasábburgonyák kapcsán szokták emlegetni, a kávébabok pörkölésekor azonban a koffeines italba is belekerül. 

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság élelmiszer-szennyezőanyagokkal foglalkozó szakbizottsága már 2015-ben hivatalos állásfoglalást adott ki az anyagról, melyben rögzítették: az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid lehetségesen megnöveli a rák kialakulásának kockázatát a fogyasztók minden korcsoportjában. Kalifornia állam törvényei meghatározzák azt a 65 toxikus és rákkeltő vegyi anyagot, amelyet a gyártók kötelesek feltüntetni a termékeik csomagolásán. Ennek ellenére a nagy kávézóláncok többsége a mai napig nem jelzi vásárlóiknak, hogy a termék akrilamidot tartalmaz.

A cégek szerint azonban az átlagos kávéfogyasztás olyan alacsony dózisú akrilamid-bevitellel jár, aminek semmilyen egészségi kockázata nincs - mindezt ráadásul bőségesen ellensúlyozzák a kávézás pozitív hatásai. Rávilágítottak, hogy a kávé számos rákellenes antioxidánst tartalmaz, és segíthet megelőzni a szívbetegségek, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. A rendszeres fogyasztás tehát egészséges, csak ne igyuk túl forrón: a magas hőmérsékletű italok ugyanis a nyelőcsőrák kockázatát növelik.