Mindenki hallott már Csernus Imréről. Az a híres pszichiáter, aki képes a lehető legjobban rávilágítani a dolgok igazi lényegére. Az alábbi 10 pontban azok a parancsolatok olvashatók, amik a sikeres és boldog élet eléréséhez vezetnek.

1. Aki tudja, hogy mit kellene tennie, de valamiért mégsem teszi, az tudatosan köpi szembe saját magát. Ennél jobban nem alázhatja meg magát senki.

2. Tanuld meg elengedni a múlt szerelmeit, szeretteit. Tanuld meg tiszteletben tartani az ő döntésüket. Ugyanis ami nincs, az fájhat, de attól még nem lesz.

3. Tartsd tiszteletben a saját érési idődet. A türelmetlen ember önmagát erőszakolja meg, amikor sietteti a sorsát. Így magában hordozza az örök elégedetlenséget.

4. A gondjaidért soha sem más, mindig te magad vagy felelős. Tanuld meg vállalni a következményeket a tetteid után, és nem másban keresni hibáid okát.

5. Az önző ember először környezetét, majd önmagát teszi tönkre. Ide vezet az önzőség. Miért teszed mással azt, amit magadnak sem kívánsz?

6. Vesztesekre szükség van. Hogy tudd, hová jutsz, ha az ő útjukat járod. Ők a viszonyítási pont. A nullák így töltik be végül küldetésüket.

7. Másra támaszkodni mindig veszélyes. Habár sokszor ez a könnyebbnek látszó út. De a támaszték eldőlhet. Ezért támaszkodj magadra.

8. Merj szembenézni a saját tükörképeddel. Ez az első lépés a talpra álláshoz. Harc, amit meg kell vívnod a menekülések helyett. Egy napon pedig nemcsak sajátodéba, de mások szemébe is büszkén nézel majd.

9. A világban épp elég dologtól függsz akaratlanul. Ne válassz magadnak újabbat. A kiszolgáltatottság helyett a szabadságért küzdj inkább, hogy lehess büszke is magadra.

10. A gyengeség valójában gyávaság. A gyáva embert pedig fölemészti az állandó megfelelni vágyás. Így hogyan valósíthatod meg önmagad?