Sok növénynek rendelkezik egészségünk, szépségünk szempontjából hasznos tulajdonsággal, ami miatt hasznos ha egész évben hozzájuthatunk. Megmutatjuk, hogy nevelj hasznos növényeket a konyhádban! És ami a legjobb, nem kell őket folyamatosan öntözni, sem földjükkel foglalkozni. Mégis épp olyanok lesznek, mintha kint termesztették volna!

Kapor, mustár és koriander magot vess el földbe, majd tedd át vízbe. A földben gyökerező növényeket nem szabad vízbe tenni, gyökérzetük eltér azoktól, amik a vízben gyökereznek.

Így termeszthetsz vízben növényt :

Fogj egy üveget, egy műanyag palackot vagy befőttes üveget. A színes üveg az ideális de ha csak átlátszó van, akkor csomagold egy darab papírba, gyökereket nem szabad napfénynek érnie. Sötétben hamarabb elkezdenek nőni a gyökerek, és így algásodni sem fog. Az üvegnek szája legyen keskeny, viszont az üveg ne legyen túl szűk, így a gyökerek tudnak lélegezni.

Puha gyökérdugványokat tegyél a palackba, szedd le az alsóbb leveleit, mivel azok megrothadnak a vízben. Hetente egy alkalommal cseréld a vizet az olyan gyógynövényeknél, mint a rozmaring. Friss vízre egészen addig lesz szükség amíg a gyökerek elkezdenek nőni, 2-6 hétig. Elősegítheted a növekedést ha fűzfa ágat teszel meleg vízbe egy éjszakára és nyugtató hormon keverékként használod. Vagy gyökereztető hormon port is használhatsz.

10 legjobb vízben nevelhető gyógynövény:

1. Rozmaring

Félig fás gyökérdugványainak több időre kell, új hajtásai már gyorsan fejlődnek. Tartsd napos helyen!

2. Zsálya

Tavasszal tedd a zsálya dugványokat vízbe. Mivel hajlamos a penészedésre ezért jól levegőző, napfényes helyre tegyük.

3. Borsmenta

Magas illóanyag tartalmú, ezáltal hűsít, olyan módon hogy közben sem a bőrön sem a szájban nem változtatja meg a valódi hőmérsékletet. Néhány friss hajtását helyezzük vízbe. Ez a legkönnyebben vízben növeszthető növény!

4. Tárkony

Tavasszal megjelenő új hajtásaiból vágjunk le néhány darabot és tegyük világos, meleg helyre. Számtalan fajtája létezik, az egyik legjobb a francia ha főzni szeretnénk vele, míg az orosz változatot salátákhoz ideális választás.

5. Bazsalikom

Ez egy vízben nagyon gyorsan fejlődő növény. Virágzás előtt helyezzük a hajtásait vízbe majd napos helyre tegyük.

6. Fodormenta

A borsmenta természetes hibridje. Ezért szintén nagyon egyszerűen nevelhető vízben.

7. Kakukkfű

Frissen nőtt, zöld hajtásokat válasszunk. A tavasz közepén vagy kora nyáron, még mielőtt a elkezdene virágozni. Helyezzük őket vízbe. Amint elkezd nőni, vágjuk le a szárát, hogy bokrosodni tudjon.

8. Oregánó

Helyezzük a friss dugványokat vízbe, ahogyan a növény fejlődni kezd csipkedjük le az új hajtásait.

9. Citromfű

Ősszel és télen sok hajtást nyerhetünk róla. Ezeket aztán helyezzük vízbe napfényes helyre. A gyökerezés 3-4 hét után indul meg. Vízét gyakran érdemes cserélni. Leveleiből finom tea készíthető.

10. Stevia

Steviával italok, teák ízesíthetőek. Szépen fejlődő ágairól vágj le hajtásokat, azokat tedd vízbe, majd helyezd napos, meleg helyre.